Hågåsen guide - Kart

 

1

Hågåsen på Hidra

Hågåsen ligger ved Kirkehamn på Hidra, Flekkefjord kommune - Vest-Agder fylke.

I kjøreveiledningen på Google maps kan du angi ditt utgangspunkt og få Kjøreveiledning til Hågåsen parkeringsplass (Google maps).  

 

2

Gangveiledning

Gangveiledning fra parkeringsplass til post 50 - ildledersentralen.  Klikk inn i bildet for å se veien markert med blått.  Avstanden er 1.5 km og man må regne ca 20 minutters gangtid med små pauser underveis.   Fra Ildledersentralen er det greit å gå ut til de andre postene vi har beskrevet på denne web-siden.

 

3

Festnings-anlegget på Hågåsen

På dette kartet fra Statens kartverk er det avmerket hvor vi har plassert ut noen informasjonsplakater.  Blå ring med en "i".  

De røde firkantene markerer de fleste brakkeruinene på Hågåsen.  Det finnes flere brakkeruiner på området enn det som er avmerket her.

Nummer på brakkene og andre installasjoner er plassert ut på små skilt i terrenget.  Nummerene samsvarer med nummer på det britiske etterretningskartet som er beskrevet under punkt 4 nedenfor.

Punktene, post 1 til 50, er dessuten beskrevet kortfattet i en liten folder som ble utgitt i 2001 og trykket i nytt opplag i 2013: Omvisning på Hågåsen - Del 1.  Denne fåes på øyas butikker, ved kystmuseet Fedrenes minne eller ved henvendelse til Hågåskomteen.

 

4

Britisk etterretnings-kart over Hågåsen

Dette kartet over Hitterøy er basert på etterretningsrapporter fra XU-agenter på Hågåsen gjennom krigsårene, samt britiske flyfoto.  Til kartet hører det en beskrivelse "Key to Detailed Sketch No. 2." Dokumentene har Fedrenes minne fått fra Forsvarsmuseet i 1983.  Disse og flere dokumenter er tilgjengelige på CD-plate som vi lanserte i 2001, Omvisning på Hågåsen - del 1.  Kartet og beskrivelsen kan du se på oppslagstavle i post 50 - ildledersentralen.