Hågåsen guide

1

Post 48 - Kanonstilling

Denne kanonstillingen er plassert i nærheten av ildledersentralen i post 50.  Tyskerne kom ikke så langt at de fikk plassert en kanon her.  Det sies at skipet som skulle frakte kanonen hit, ble senket.

Man kan se at betongkonstruksjonen følger konturene i landskapet.  Høyest der Dragøya i bakgrunnen kommer inn i siktet.  Lavest der det er fri sikt til havet.  De to pyramideformede elementene på toppen var til feste for kamuflasje.  De innfelte rommene var til å oppbevare ammunisjon i.  

Stillingen hadde plass til en stor kanon med lang rekkevidde.  Den skulle kunne skyte lysgranater bak målet for å lyse opp dette i siluett.

2

Signatur fra krigens dager

I kanonstillingen i post 48 er det en inskripsjon med dato Mai 1943.  Kanskje stillingen ble laget da.  Kan du finne signaturen i terrenget?

3

Hågåsen i 1945

Bildet viser 5 norske soldater som var med i vaktholdet på Hågåsen etter krigen.  Bildet er tatt ved kanonstillingen i post 48.  Bak soldatene ser vi litt av piggtrådsperringene som tyskerne etablerte rundt hele Hågåsen.

Bildet er tatt av Robert Eichinger.  Vår kilde er Kari Nilsen Ulland.

4

Omvisning på Hågåsen

Undertegnede har foretatt en del omvisninger for grupper på Hågåsen.  Post 48 er en fin plass å samle alle for fotografering.  På bildet ser vi ildledersentralen i bakgrunnen.  Kysten på fastlandet strekker seg mot Brufjellet ved Åna-Sira i horisonten.