Årsberetning 2024

Årsberetning 2024 for Hidra Velforening

Hidra Velforening er en forening som jobber for å legge forholdene best mulig til rette for å leve og bo på Hidra.

 

Hidra Velforenings styre besto frem til årsmøtet 19.06.24 av:

Frank Jørgen Østhus – Leder

Inge Abrahamsen – Nestleder

Bjørn Vigre – Kasserer

Rose Mari Hammersmark Tønnessen – Sekretær

Bente Åsly Hanssen – Styremedlem

Torbjørn Urstad – Styremedlem

Elise Skipø Woll – Varamedlem

Ivar Larsen Fidje – Varamedlem

Revisor: Laura Skarpenes

 

Følgende ble valgt inn på årsmøtet:

Frank Jørgen Østhus – Leder

Inge Abrahamsen – Nestleder

Bjørn Vigre – Kasserer

Rose Mari H. Tønnessen – Sekretær

Alf Erik Ulland – Styremedlem

Torbjørn Urstad – Styremedlem

Elise Skipø Woll – Varamedlem

Ivar Larsen Fidje – Varamedlem

Revisor: Laura Skarpenes

Styret konstituerte seg på første styremøte, rett etter årsmøtet, 19.06.2024. I løpet av året har det blitt avholdt fire formelle styremøter, samt uformelle treff og jevnlig kontakt via digitale kanaler.

 

Medlemmer:

I juli 2024 ble det delt ut kontingentanmodning til alle husstander på Hidra.
Dette resulterte i 148 familiemedlemskap og 71 enkeltmedlemskap.

Totalt mottok vi kr 55.100,- i kontingentinntekter – en økning på kr 9.650,- sammenlignet med 2023. Kontingenten har vært uendret i seks år (kr 300,- for familier og kr 150,- for enkeltpersoner).

Som tidligere, inkluderte vi en oppsummering av årsberetningen i kontingentanmodningen for å vise medlemmene hvordan midlene benyttes. Dette ser ut til å ha en positiv effekt.

Aktiviteter og tiltak i 2024:

Strandbua og Servicebygget ved Fiskerihavna.  Driften har fungert godt, takket være frivillige ildsjeler. Tusen takk for innsatsen!

Samarbeidet med Skjærgårdstjenesten fortsatte også i 2024.

Strandbua har nå gledet både fastboende og tilreisende i 14 år. Servicebygget og området ved Fiskerihavna er hyppig brukt av bobil- og båtturister i sommerhalvåret.

Bobil- og båtturistene bidrar til gode inntekter for Hidra Vel, og bobiler og båter fra mange forskjellige land kommer på besøk.

Med tanke på et stort antall besøkende på anlegget, er det også en god del utgifter forbundet med driften av byggene og området rundt. Da den største bruken på anlegget ikke skaper noen inntekter (anlegg åpent for allmennheten), er vi også avhengig av en betydelig dugnadsinnsats for at det skal «gå rundt».

Det blir stort sett gjort noen forbedringer på anlegget hvert år, og 2024 er intet unntak.

  • Nye dimbare lys er installert i Strandbua.
  • Bygging av kaldtlager på baksiden av servicebygget er søkt om og igangsatt – Her vil det bli plass til blant annet badeleker og kajakker.

Det planlegges også en oppgradering av Fiskerihavna med sand, natursteinsmurer, handikaprampe, badstua til Hitterøy Kystlag og en utvidelse av bobilparkeringa. Vi fikk i høst kr 150.000,- i støtte fra Flekkefjord Sparebank til dette prosjektet – vi takker hjertelig!

 

Toalettet på kirkegården. Hidra Velforening har også i 2024 finansiert og gjennomført renholdet av toalettet på kirkegården, i samarbeid med kommunen som står for forsyning av papir og såpe.

 

Ferja. Hidra vel deltar aktivt i ferjedriftssamarbeidsmøter med kommunen, fylkeskommunen og Boreal. Det oppleves positivt og bra å ha direkte kommunikasjon med flere instanser.

Her har vi formidlet tanker om for mange avlyste avganger, uforutsigbarhet for næringslivet og behov for ekstraturer. Styret vil ha et høyt fokus på denne saken også i året som kommer.

I 2024 fikk vi på plass en fast rutetabell for jule- og nyttårsdagene, slik at vi (forhåpentligvis) slipper å jobbe med det hvert år fremover.

 

Servicebygget på Kommunebrygga i Rasvåg, er et samarbeid mellom Hidra Vel og foreningen Veisevågen Småbåthavn. Anlegget driftes hovedsakelig av Veisevågen Småbåthavn, men eies av Hidra Velforening. Anlegget med brygge og servicebygg er et verdifullt tilbud både for fastboende og tilreisende.

 

Hidra.no. Nettside som driftes av Hidra Velforening og er ment som en felles portal for Hidra. For fastboende, bedrifter, foreninger, besøkende og så videre. Denne har stått uendret i mange år, men har nå blitt oppdatert. Kom gjerne med innspill til hva som bør legges inn og eventuelle forbedringer.

 

Hjertestartere. Hidra Velforening har ansvaret for hjertestarterne i Fiskerihavna og på kommunebrygga i Rasvåg. I 2024 ble en ny hjertestarter kjøpt og installert i Rasvåg . Vi har god hjelp av Mary T. Landsnes som har ettersett hjertestarterne. Disse er også lagt inn i hjertestarterregisteret på www.113.no.

 

Livbøyer. Tre nye livbøyer er anskaffet fra Tryg Forsikring og plasseres i Fiskerihavna og Sandvika.

 

Julegrantenning. Første søndag i advent ble tradisjonen tro markert på Lega. Med juletre fra Åpta, gløgg, mandariner, julekaker og en hyggelig julenisse som hadde med godteposer til barna.

 

Aktivitør Hidra Omsorgssenter. Vi har i 2024 vært i dialog med kommunen om å ansette en aktivitør på Hidra omsorgssenter. Der har de nå ansatt en frivillighetskoordinator som er på omsorgssenteret en dag, samt legger til rette for aktiviteter ellers i uken.

 

Grusing Bytningskaret. Stien fra Flisen til Bytningskaret ble i 2024 rustet opp av en god dugnadsgjeng. Hidra Velforening bidro her med en gave på kroner 4875 for å få dette i havn.

 

Fritidsområde. Vi brukte en del tid og ressurser i 2024 på å få kommunen til å kjøpe ei tomt sentralt på Hidra som kunne brukes som felles fritidsområde. Det vi har av kommunale områder er lite barnevennlige og har liten plass til aktiviteter. Dessverre fikk vi ikke gjennomslag.

 

Samarbeid med kommunen. Hidra velforening er hvert år i møter med kommunen om stort og smått som angår Hidra. Vi får også økonomisk støtte derfra for tjenester vi utfører for kommunen.

 

Gatelys Omlandsveien. Vi har siden 2022 jobbet med å få veglys rundt Omlandsveien. Omlandsveien er vurdert som en farlig skolevei, og det tilbys derfor skoleskyss. Etter skoletid må også barn og unge ferdes langs veien til fritidsaktiviteter. Veien er mye brukt av turgåere og mosjonister. Det er i dag kun spredt og mangelfull belysning.

Hidra vel har et skriv inne hos Agder Fylkeskommune nå, som venter på å bli behandlet.

 

Freysta. Smaabyen Flekkefjord inviterte i oktober til bygdesamling for alle velforeningene i distriktet. Her presenterte de Freysta.com som kaller seg «en slags Tinder for bygdene». Målet med Freysta er at vi skal få nye innbyggere til øya vår, og poenget er å koble brukerne av Freysta til den bygda som passer dem best. Hidra velforening har bidratt til en presentasjon av Hidra som etter hvert skal legges ut på nettsiden deres.

 

Utdeling av overskuddsmidler. Hidra Velforening har en praksis der deler av Velforeningens årlige overskudd fordeles til lokale tiltak.

I 2024 var overskuddet til utdeling kr 75.000,-.

Overskuddet ble fordelt som følger:

  • Hidra Samfunnshus og Hidra Fritidsklubb – Ny belysning: 30.000 kr
  • Hidra Bibliotek – Bøker til voksne: 10.000 kr
  • Camilla Åmlid Larssen – Badefasiliteter på Flisen: 10.000 kr
  • Hidra Skolekorps – Korpsutstyr: 10.000 kr
  • Anne og Lillian – Aktivitet for eldre: 10.000 kr
  • Hidra Menighet/Omsorgssenteret – Nytt høyttaleranlegg: 5.000 kr.

Styret har i 2024 håndtert et bredt spekter av saker og initiativer. Noen saker har dessverre fått mindre oppfølging enn ønsket, grunnet kapasitet og prioriteringer. Vi oppfordrer alle på Hidra til å fortsette å bidra med innspill og engasjement – sammen gjør vi øya vår enda bedre!

 

Styret